Вітамін А
Харчові джерела:
тваринні (ретиноїди): печінка тріски, печінка (особливо яловича), вершкове масло, молоко, сир, риб’ячий жир, жовток яйця.
рослинні (каротиноїди): морква, солодкий перець, горох, шпинат, абрикоси, персики, шипшина, обліпиха.
Вітамін А є необхідним для:
- захисту організму від застуд, грипу та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечових шляхів, функціонування імунної системи, боротьби з інфекцією;
- нормального функціонування органів зору, запобігання захворюванням на нічну сліпоту;
- лікування майже всіх захворювань шкіри, зокрема псоріазу, висипання, вугрів, загоєння ран при сонячних опіках;
- лікування деяких хвороб шлунково-кишкового тракту, наприклад таких, як коліти і виразки, сприяння нормальному обміну речовин в організмі;
- формування зубів, кісток, росту нових клітин;
- уповільнення процесу старіння організму.
При нестачі вітаміну А:
- погіршується зір, можливий розвиток «курячої сліпоти», відчуття подразнення очей;
- шкіра починає сохнути і лущитися;
- волосся тьмяніє, втрачає свій блиск, випадає;
- спостерігаються часті інфекційні захворювання, ознаки зниження імунітету;
- частішають шлунково-кишкові захворювання.
Міститься у вітамінно-мінеральних комплексах:
АлфаВіт® Класік,
АлфаВіт® у Сезон Застуд,
АлфаВіт® для Чоловіків,
АлфаВіт® Косметик,
АлфаВіт® Діабет.